Samen zorgen.
Voor een kansrijke start.
De 1000 dagen reis
Ieder kind verdient de best mogelijke start in het leven. Gezondheid voor-, tijdens-, en na de zwangerschap, evenals kwetsbare omstandigheden, zijn cruciale factoren die de rest van het leven van een kind kunnen beïnvloeden. De eerste 1000 dagen van een kind vormen daarmee de basis voor een kansrijke start. Om (aanstaande) ouders in iedere fase of situatie zo goed mogelijk te ondersteunen, hebben wij samen met zorgprofessionals een innovatief digitaal portfolio van apps ontwikkeld. Deze apps bieden in iedere fase stapsgewijs informatie en begeleiding, waarbij de content kan worden beheerd door bijvoorbeeld een zorgverlener, VSV, GGD of Gemeente. Dit zorgt ervoor dat content en datapunten goed aansluit bij de lokale werkwijzen en behoeften.
Ontdek hoe ons digitaal portfolio kan bijdragen aan een kansrijke toekomst voor de jongste inwoners.
De eerste stap naar ouderschap.
Het begint vaak met een uitgesproken wens om samen een baby te krijgen. Als koppels samen die kinderwens hebben, is het belangrijk om je goed voor te bereiden op een mogelijke zwangerschap. De KinderWens App helpt koppels om zich (actief) voor te bereiden op een mogelijke zwangerschap met ondermeer leefstijladviezen. De app geeft inzicht, medische informatie, leefstijladviezen en ondersteuning.
De app biedt je praktische informatie over gezonde voeding, beweging en mentale gezondheid, zowel vóór als tijdens de zwangerschap. Ook word je gestimuleerd om stil te staan bij de vraag of kinderen passen binnen jullie huidige en toekomstige financiële situatie. Zo kun je weloverwogen keuzes maken die bijdragen aan een gezonde en stabiele toekomst voor jullie gezin. De KinderWens App voorziet je van duidelijke medische informatie over vruchtbaarheid en de weg naar zwanger worden en blijven. Daarnaast kun je eenvoudig je cyclus bijhouden en inzicht krijgen in je meest vruchtbare dagen, zodat je precies weet wanneer de kans op een zwangerschap het grootst is.
Stap voor stap door de zwangerschap.
Met ZwApp+ heeft de zwangere letterlijk haar zwangerschap in de hand. Via de app ontvangen zwangeren volgens een vooraf ingericht zorgpad deskundige en persoonlijke informatie die past bij het moment van de zwangerschap en kraamtijd. Behalve het zorgpad fysiologie kunnen nog 6 andere zorgpaden worden ingericht. De zorgpaden en de uitgebreide bibliotheek zijn opgesteld door zorgverleners in de regio (VSV) en zijn zoveel mogelijk gebaseerd op de richtlijnen van de NVOG en KNOV.
Zwangeren kunnen daarnaast zelf eenvoudig bloeddruk, gewicht en stemming bijhouden, inzien in grafieken, en delen. Ook kunnen foto’s en eigen notities worden toegevoegd. Het dagboek van de zwangerschap kan worden opgeslagen als persoonlijk naslagwerk. Hoe de zwangere graag wil bevallen, kan worden ingevuld in het geboorteplan. Dit geboorteplan kan worden gedeeld.
Geboortezorg op afstand
Bij zwangerschap is het belangrijk dat de zwangere de juiste informatie op het juiste moment krijgt. Gebaseerd op onze ‘ZwApp’, de meest gebruikte zwangerschaps-app in Nederland, is Clinicards gebruikt om een Pro versie te ontwikkelen. In deze versie worden zwangeren ’toegewezen’ aan een specifiek zorgpad (bijvoorbeeld hypertensie) en kunnen de ingevoerde data (eventueel met behulp van een device) of vragenlijsten op afstand worden gemonitord door verloskundigen en gynaecologen en gecoacht voor de juiste behandeling.
Voor een goede ontwikkeling.
Het eerste jaar verandert je baby heel veel. De NaZorg app die is ontwikkeld, helpt je met veel informatie over jezelf en de ontwikkeling van je baby (zoals bijvoorbeeld gewicht, lengte, schedelomtrek ). Je kan ook via een vragenlijst bijhouden wat je baby al wel of niet kan.
De ingerichte zorgpaden zijn gemaakt door de zorgprofessionals van het Maasstad en Ikazia ziekenhuis in Rotterdam. Andere zorginstellingen en GGDs kunnen de content naar wens verder inrichten.
Versterkt ouders. Vermindert stress.
NeoZorg is een digitaal platform gebaseerd op Clinicards dat ouders van pasgeborenen op de afdeling neonatologie voorziet van deskundige en praktische informatie uit het eigen ziekenhuis, en hen verder betrekt bij de zorg en ontwikkeling van hun kind. Het ondersteunt de ideeën van Family Integrated Care waarbij hechting met het kind, keuzevrijheid en verantwoordelijkheid van ouders voorop staan. Behalve zeer uitgebreide deskundige informatie, biedt het een handige dagboekfunctie voor ouders om zelf de ontwikkeling van hun kind zelf bij te houden. Eventueel kunnen deze data (bijvoorbeeld voeding, gewicht, bilirubine) worden gedeeld met de zorgverlener via een portaal. Ouders kunnen foto’s en berichten van de afdeling ontvangen op het moment dat ze even niet in het ziekenhuis kunnen zijn. Data en berichten met foto’s kunnen naar wens worden gedeeld met familie en vrienden. Dat brengt neonatale zorg dichtbij.
Care4Neo (voorheen Vereniging Ouders van Couveusekinderen) is bij de eerste ontwikkeling betrokken geweest en is erg blij met de app.
Voor nog meer info ga naar neozorg.info
Versterk jezelf.
Versterk elkaar.
De Loss-app is speciaal ontwikkeld voor ouders die tijdens de zwangerschap, rondom de geboorte, of kort daarna, hun kindje hebben verloren. Het verdriet daarvan is groot. Om ouders hierin te ondersteunen is de Loss-app ontwikkeld.
In de app vind je heel veel informatie in de vorm van artikelen en video’s, maar ook gedichten, oefeningen, knipsels en links naar interessante websites. Alles bij elkaar vormt dit een grote bron van kennis en inspiratie. De medische inhoud is gemaakt door zorgverleners van het Verloskundig Samenwerkings Verband Rotterdam-Zuid. Alle overige informatie is met zorg samengesteld en wordt beheerd door Steunpunt Nova.
Er komt een hoop op je af als je kind te vroeg wordt geboren of wordt opgenomen. Om ouders beter te ondersteunen is de ZorgPunt app gelanceerd waarmee kersverse ouders 24 uur per dag op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van hun kind op de intensive care.
Het doel van app is helder: dag en nacht toegang tot alle informatie op één plek van de verschillende afdelingen van neonatologie, kinder intensive care, maar ook van Emma Tuin, Emma Sport, Emma Dag en Emma Acuut. Een ander belangrijk onderdeel van de app is het dagboek. In dit deel houdt de ouder zelf de ontwikkeling van het kind bij, bijvoorbeeld door het gewicht in te vullen en hoeveel het kind heeft gedronken.
Tot slot ontvangen ouders in de app berichten en foto’s van hun kind als ze even niet op de afdeling kunnen zijn.
Speciaal voor Máxima Medisch Centrum hebben wij de OuderKind applicatie ontwikkeld. De OuderKind app is bedoeld om ouders te ondersteunen en hen te helpen de zorg voor hun baby(‘s) in het ziekenhuis zo goed mogelijk te organiseren. Zodat ze samen met de juiste kennis en ervaring weer naar huis gaan.
De app bevat een uitgebreide bibliotheek met informatie en voorlichting. Dit is afgestemd op de ouders met een baby geboren bij verschillende zwangerschapsduur. Ouders kunnen allerlei handelingen bijhouden zoals gewicht, buidelsessies, kolven, (borst)voeding, mijlpalen, maar ook herinneringen en foto’s toevoegen, en hun eigen stemming en gevoelens bijhouden via vragenlijsten.
De OuderKind app betrekt ouders nog meer bij de zorg voor hun kinderen. Van ouders die nog in het ziekenhuis verblijven kunnen zorgverleners (bijvoorbeeld lactatiekundigen) data inzien en daar de zorg mogelijk op aanpassen.
Het Beatrix Kinderziekenhuis, onderdeel van het UMCG, heeft Zorg@BKZ ontwikkeld om de beste zorg te bieden aan zowel kinderen als hun ouders. Met de Zorg@BKZ-app hebben ouders van opgenomen kinderen 24/7 toegang tot actuele, betrouwbare informatie over aandoeningen, behandelingen, regels en meer. Als ouders even niet aanwezig kunnen zijn, biedt de app de mogelijkheid voor zorgverleners om eenvoudig foto’s, video’s of berichten te sturen. Dit geeft hen een geruststellend gevoel dat hun kind in goede handen is, waar ze ook zijn.
De combinatie van eigen foto’s en herinneringen, berichten van de afdeling, en foto’s van derden die meekijken, maakt het platform tot een waardevol digitaal dagboek voor ouders. Bij een overplaatsing naar een andere afdeling blijft de app beschikbaar, inclusief alle opgeslagen herinneringen en foto’s voor een compleet dagboek.
Voor Bilihome hebben wij een app gemaakt die ouders ondersteunt waarvan de baby met geelzucht wordt behandeld met fototherapie. Bijzonder is dat ondersteuning via de app wordt afgestemd op de gezondheidsbeleving van de ouders volgens de Health Monitor ontwikkeld door Prof. Dr. Sjaak Bloem.
Ouders krijgen niet alleen veel informatie over geelzucht en de behandeling daarvan met de speciale Jauni rompertjes, maar kunnen daarnaast ook zelf de bilirubine waarde, temperatuur, aantal vieze luiers, en ervaren stress bijhouden.
Bilihome is de eigenaar van de app en besteedt veel aandacht aan het ontwikkelen van de content samen met zorgverleners.
De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal voor het verder verloop van het leven. Begeleiding van (aanstaande)ouders in een kwetsbare situatie is belangrijk en de kraamverzorgende heeft daarin een belangrijke rol om zorg, advies en ondersteuning op maat te bieden. Samen met Erasmus MC is daarom “Beste Start” ontwikkeld.
Het doel van het programma en onderzoek is een vroegtijdige identificatie van kwetsbare zwangeren waardoor vroege interventie mogelijk wordt. Behalve de informatievoorziening via de app krijgen de zwangeren namelijk regelmatig (ook post partem) vragenlijsten toegestuurd en kunnen specifieke data worden bijgehouden. Van de geïncludeerde zwangeren zijn de data direct inzichtelijk voor de verloskundigen en kraamconsulenten. Zij passen hier tevens de interventie op aan.