Ga naar hoofdinhoud

Samen
zorgen.

Voor haar.

Clinicards is het digitale zorgplatform om patiënten
te monitoren, informeren en coachen.

Samen met het UMCG hebben we de app Gen en Geneesmiddel ontwikkeld, waarin het persoonlijke farmacogenetisch paspoort beschikbaar is.

De werking van medicijnen kan sterk variëren van persoon tot persoon. Waar een medicijn bij de één goed werkt, kan een ander juist veel bijwerkingen ervaren. Dit verschil kan deels worden verklaard door erfelijke factoren. Het DNA van een persoon speelt namelijk een rol in hoe medicijnen door het lichaam worden verwerkt. Op basis van deze genetische informatie kunnen we voorspellingen doen over de werking van specifieke medicijnen bij een individu. Deze informatie wordt vastgelegd in een persoonlijk Farmacogenetisch Paspoort.

Met Gen en Geneesmiddel kunnen gebruikers eenvoudig hun persoonlijke farmacogenetisch paspoort bekijken en delen met hun (huis)arts of apotheker. Deze zorgverleners kunnen op basis van deze waardevolle informatie beter onderbouwde beslissingen nemen over de keuze van medicatie en de juiste dosering.

 

Voor iedereen die begint met ADHD-medicatie is, in samenwerking met Medice BV, de myADHDay-app ontwikkeld. Deze app is speciaal ontworpen om tieners en volwassenen tijdens de eerste fase van hun behandeling optimaal te ondersteunen. Met name de eerste zes weken kunnen uitdagend zijn, omdat de dosering en het tijdstip van inname per persoon verschillen.

De app biedt naast handige leefstijltips en waardevolle informatie ook de mogelijkheid om de hoeveelheid, timing en combinatie van hun medicatie vast te leggen en het dagelijkse functioneren te beoordelen. De combinatie van deze gegevens biedt de patiënt en zijn omgeving inzicht in ADHD-behandeling. De gegevens kunnen worden gedeeld met de zorgverlener om te bespreken en de farmacotherapie te optimaliseren.

Actinische keratosen (AK) zijn ruwe, schilferige plekken op de huid die kunnen aanvoelen als verhoornde plekjes. Ze ontstaan door zonbeschadiging en hebben een verhoogd risico om zich te ontwikkelen tot huidkanker. Daarom is behandeling in veel gevallen noodzakelijk.

In samenwerking met Galderma BV hebben we de PDT-app ontwikkeld, speciaal voor patiënten die farmacotherapeutische behandeling ondergaan in combinatie met Photodynamische therapie (PDT). Deze app biedt uitgebreide informatie over zowel de aandoening als de behandeling en helpt de patiënt om op een correcte manier de medicatie en blootstelling aan zonlicht te combineren.

De app bevat een aftelmechanisme dat de blootstellingsduur aan zonlicht bijhoudt. Daarnaast ondersteunt de app de patiënt tijdens deze periode met nuttige meldingen en handige tools.

ProMuscle

Leefstijl-programma voor ouderen

Als je ouder wordt neemt de spierkracht fors af. Wageningen Universiteit heeft daarom ProMuscle gestart. Het doel van het leefstijlprogramma is om de zelfredzaamheid van kwetsbare ouderen te verbeteren waardoor ze mogelijk langer thuis kunnen blijven wonen.

Het programma combineert progressieve krachttraining met eiwitrijke voeding. Met Clinicards wordt door de ouderen (tussen 65-93 jaar) het gebruik van eiwitten tijdens de verschillende maaltijdmomenten vastgelegd, de hoeveelheid oefeningen en het verloop daarvan.

Het leefstijlprogramma is succesvol verlopen en deelnemende ouderen geven aan zich sterker te voelen doordat hun lichamelijke functioneren is verbeterd.

Monitoring na longembolie

Erasmus MC wil patiënten die farmacotherapeutisch zijn behandeld voor longembolie 90 dagen lang in de thuissituatie verder observeren. In de eerste 17 dagen vindt dagelijks op een vast tijdstip een meting plaats. Patiënten maken hiervoor gebruik van een sensor (CheckmePro) waarmee saturatie en hartslag wordt gemeten. De sensor is direct gekoppeld aan de betreffende Clinicards. Ook worden de activiteiten (stappen) gemeten en kunnen patiënten de mate van dyspneu (kortademigheid) en pijn op de borst vastleggen.

Na de 17 dagen volstaat het om 1 keer per week een meting te doen. Daarnaast heeft de patiënt de mogelijkheid om de mate en moment van kortademigheid en pijn te registreren.
Gedurende de hele observatieperiode wordt de patient uiteraard voorzien van relevante informatie op het juiste moment.

Back To Top